אלטשולר שחם יפסיק לשווק את קרנות הסל של בלאקרוק - מה לא עבד בשיתוף פעולה ?

מוסדיים - דרמה בשוק קרנות הסל - שנתיים לאחר שהגיעה לשוק המקומי בלאקרוק מנהלת היום בשוק 28 קרנות מחקות עם היקף נכסים של 2 מיליארד שקל. מדובר בפחות מ-2% מסך הנכסים המנוהלים בענף קרנות הסל הישראלי. אז מה לא עבד בשיתוף הפעולה בין הצדדים? ניתוח

 

 

FacebookTwitter Whatsapp
Photo 193140320 Michael Vi DreamstimePhoto 193140320 Michael Vi Dreamstime

עומר רגב 16/01/2022

אלטשולר שחם ובלאקרוק כבר לא. בית ההשקעות הישראלי החליט שלא לשווק יותר את הקרנות של בלאקרוק בקרב יועצי השקעות בבנקים. בכך מגיע לידי סיום שיתוף הפעולה השיווקי בין שני גורמים מובילים מאוד בתחומם. היפרדות הצדדים נחשפה לראשונה בכלכליסט.

שנתיים לאחר שהגיעה לשוק המקומי בלאקרוק מנהלת היום בשוק 28 קרנות מחקות עם היקף נכסים של 2 מיליארד שקל. מדובר בפחות מ-2% מסך הנכסים המנוהלים בענף קרנות הסל הישראלי. אז מה לא עבד בשיתוף הפעולה בין אלטשולר שחם שהוא בית ההשקעות הגדול בישראל עם נכסים בהיקף של 240 מיליארד שקל (כולל נכסי הגמל) ובלאקרוק, שמנהלת 10 טריליון דולר מחוץ לגבולות ישראל?

הערכות בשוק הן מגוונות למדי. ראשית, ההנחה היא שבניגוד להבטחות מוקדמות בלאקרוק לא מיקדה את תשומת הלב שלה בשוק הישראלי, שהינו תחרותי למדי. היום בשוק הישראלי מנוהלות יותר מ-550 קרנות סל, יחד עם הקרנות העוקבות שמספרן גם עולה על 500, מדובר בשוק תחרותי מאוד בתחום הקרנות העוקבות. שנית, בשנתיים וחצי מאז חתמו על שיתוף פעולה, הפעילות של אלטשולר שחם התמקדה בעיקר מול הבנקים. בתקופה הזו דווקא הרכישות הישירות של קרנות בלאקרוק זינקו במאות אחוזים. נתונים שגרמו לבלאקרוק להאמין שהיא יכולה להישען על התחום הזה בלבד ללא עזרתה של אלטשולר שחם. מכירה ישירה של קרנות בלאקרוק הינה זולה יותר מאחר שבאלטשולר שחם גבו עמלת שיווק.

שלישית, משה ויינגרטן, מנכ״לֹ אלטשולר שחם Global opportunities, הוא הבכיר שעמל רבות להגשמת השת״פ בין שני הצדדים והחיבור של השניים הוא הישג אישי שלו. בשנה האחרונה, ויינגרטן עומל על פרויקט אחר לגמרי. כלכליסט חשף שויינגרטן אמון על פלטפורמה שתאפשר ללקוחות כשירים להשקיע בנכסים לא סחירים כמו קרנות גידור, קרנות חוב ופרייבט אקוויטי בשם iFunds (אייפנדס). במובן מסוים מדובר בקרנות ניהול אקטיביות שהפוכות במהותן לאלו שמשווקות בבלאקרוק ושעוקבות אחרי המדדים באופן עיוור.

בנוסף, בשוק עלו טענות נגד בלאקרוק על כך שלא עבדה על השיווק והפרסום של הקרנות באופן מספק והסתמכה על אלטשולר שחם יתר על המידה. הקרנות של בלאקרוק אינן מופיעות ביחד עם שאר קרנות הסל במנוע החיפוש של הבורסה, בשל היותה קרן זרה. זו אלגוריה טובה על כך שהפרופיל התקשורתי של קרנות אלו היה נמוך למדי מיום הקמתן. למעשה, גם באתר פאנדר, אתר הקרנות המוביל בישראל, הקרנות אינן מוזכרות. קשה להאמין שיש מי שניסה להרים מותג חדש בשוק המקומי (למרות שבעולם הוא מוביל) בלי לעשות קמפיין באתרים המובילים או בעיתונים הגדולים.

כך או כך, תיזמון ההיפרדות בין הצדדים הוא מפתיע מאחר שהוא מגיע לאחר ששוק הקרנות רשם את אחת מהשנים הטובות ביותר שלו. 2021 שנת הזהב בקרנות הנאמנות המסורתיות והמחקות עם גיוס בסכום עתק של כ-25.6 בשנת 2021. נכסי קרנות הסל גם הן עלו ב-15 מיליארד שקל לכדי 105.5 מיליארד שקל ושמרו על חלקן מכלל השוק בשיעור של כמעט 27%.

נציין כי אלטשולר שחם ובלאקרוק לא נפרדות באופן מוחלט. בית ההשקעות הישראלי ימשיך לייצג את בלאקרוק למול רשות ניירות ערך.

-