בלעדי - מי הפיל את הבורסה ? מה אומרים נתוני "מחזורי המוסדיים" על הירידה האלימה אתמול בבורסה ?

יום שני קשה עבר על שוק המניות המקומי אבל עם זיק של תקווה לעתיד מצד פעילות המוסדיים - זו הפעם הראשונה, לאחרונה, שהמכירות המקומיות לא היו מגובות, באותו זמן, בתנועה דומה בחוזים העתידיים בחו"ל

 

 

FacebookTwitter Whatsapp
Photo 148215193 Pop Nukoonrat DreamstimePhoto 148215193 Pop Nukoonrat Dreamstime

משה שלום 03/05/2022

ביום שני, ה-02-05-2022 קרה משהו חדש בשוק הישראלי. זו הייתה פעם ראשונה שראינו בשוק המניות שלנו תנועה כיוונית אלימה מאוד, וזאת ללא תמיכה ברורה, באותה עת, משוק המניות הבינלאומי. ולא רק זאת, היה זה מהלך יורד די דרמטי, כאשר הסקטורים הבולטים בו היו הנדל"ן, הפיננסים, והבנקים. בכתבה קצרה אתמול, ניסינו לתת הסבר הגיוני לנעשה, כאשר פעילות של גוף גדול חיצוני הייתה כנראה הסיבה הראשונית והמצוטטת ביותר בברנז"ה.

וכאשר חושבים על כך, זה גם הגיוני: שוק ההון הישראלי קטן יחסית, ומונע בעיקרו על ידי גופים מוסדיים מקומיים וחיצוניים, והרבה פחות על ידי הציבור הרחב. באותה סקירה, ראינו שהפדיונות של הקרנות, כקנה מידה נאמן לפעילת הציבור הפרטי האקטיבי, מצביע בהחלט על עמידה על הגדר של זה האחרון. ובכלל, למה שהמוסדיים הישראליים ימכרו הרבה סחורה? תגידו אינפלציה, מלחמה, אי יציבות שלטונית, וכו... אבל כל אלו היו קיימים בתקופה האחרונה, כאשר המדדים שלנו היו ממש בסביבה של השיאים ההיסטוריים שלהם. במיוחד במניות ממדד ת"א 90, המייצג נאמנה מכל מדדי המניות את מה שנעשה בבורסה הישראלית.

וכך התגברה הסבירות ההיא, של גוף חיצוני, כאשר רק נותר לשאול: מה בעצם יכול להביא גוף גדול חיצוני לעשות מעשה כזה? לדעת כותב שורות אלו זהו עניין קלאסי של נזילות. אותו גוף גדול היה כנראה צריך מזומנים כדי למלא את החסר, ולאו דווקא אצלנו. וכאשר יש צורך כזה פשוט ממשים מה שניתן, וככל האפשר ממה שעוד רווחי: חלק נכבד מהאחזקה הישראלית. התנועה הייתה חדה מאוד, לא קורלטיבית לשוק האמריקאי באותו רגע, ומלווה, כאמור, בתנועה חדה לא פחות בשוק המט"ח המקומי, לטובת הדולר. כדי לקבל מושג על ההיקף, הנה שני גרפים מבית Investing.com. נתחיל במדד תל-אביב 90:



כאשר מסתכלים על המדד הזה (בסגירה של יום שני), רואים כמה חדה הייתה הירידה של אותו יום קשה. למעשה, היא הביאה את המדד הישר לאזור ההחלטה הברורה של שליש תיקון (2270), כאשר עד כה, המדד סובב סביב אזור דשדוש אופקי לגיטימי אשר תחתיתו היה סביב 2400, דהיינו רק 100 נקודות מדד נמוך מהשיא הכללי.

ועל הגרף הזה ניתן לציין כמה דברים מעניינים: אם נשים סרגל Fibonacci להערכה של אזורי עצירה של המגמה השלילית, נראה שאותם אזורי מחיר מחושבים מתמזגים היטב עם אזורי התמיכה ההיסטורית של המדד. כאמור, השליש נמצא סביב 2270, החצי ב-2200, וה-78.6 אחוז נמצא ב-2030. רק אזור השני שליש, העומד סביב 2130, אינו מכיל תמיכה היסטורית. אגב, נקודת ההתחלה של המגמה החיובית נמצאת ב-1900, כאשר התקיים דשדוש הקיץ המפורסם של 2021... ולכן, במידה והמדד ירצה לרדת עוד, חלילה, הסבירות הגבוהה היא שנמצא אותו עוצר סביב אחד מהאזורים שצוינו.

ועוד משהו קטן מעניין: שימו לב לאינדיקאטור המומנטום (Macd) מטה: יש לנו שם סטייה שלילית ברורה, בין המחיר והמומנטום, כך שנדלקה נורה אדומה לפעילים כאן וכנראה שזו גם הייתה עוד סיבה למחשבה, עבור הגוף הגדול שמכר, לעשות את המעשה עכשיו ולא אחר כך. כאמור, כתומך המהלך היורד הזה במניות, ראינו מהלך עולה משמעותי בדולר. אגב, כמצופה בהחלט:



הדולר-שקל פשוט הרים את הכפפה ועבר בקלות יתרה את השיא המינורי של 3.30, אשר כולם חשבו שיהיה מקום לעצירה ומחשבה. אבל, שימו לב לעניין חשוב ומעניין כאחד: יום שני האחרון לא היה יוצא מהכלל מבין הימים האחרונים! זה כבר 8 ימי מסחר רצופים שאנו רואים נרות חיוביים אסרטיביים במיוחד במטבע האמריקאי במקומותינו. לכן, הפעילות השלילית האחרונה במניות אינה ההסבר היחיד למגמה הקיימת כרגע בו. זו קיימת כבר זמן רב בחו"ל, ולכן, עכשיו, היא נתמכת עוד יותר חזק על ידי מי שמממש פוזיציות אצלנו במניות. האם פקידי בנק ישראל מנצלים את המצב, כדי לדחוף את השער מעלה גם כן? לבנייה של בסיס טוב יותר, כאשר יתרחש שינוי המגמה האסטרטגי כלפי מטה? יש רק לקוות.

לסיכום קצר נאמר כך:

האדום החזק של יום שני כנראה נבע מפעילות חריגה ומאסיבית של גוף השקעתי חיצוני גדול אשר היה מעוניין לצאת "בשלום", וברווח, מחלק-כל העמדה הישראלית שלו. כנראה, כשלב של גיוס נזילות עבור ניהול תזרים ההון שלו במקומות גיאוגרפיים שבהם היו מגמות שליליות חזקות יותר. מצביעים על כך האלימות היתרה בענפים הטובים יחסית של המשק: הנדל"ן והפיננסים, ובמיוחד במדד ת"א 90 הטוב מכל המדדים, הפועלים על בסיס שווי שוק. שימו לב גם שעל בסיס הפעילות המוסדית של הגופים הגדולים שלנו, התמונה די ברורה:



לפניכם פעילותם של המוסדיים שלנו ביום ראשון, ה-01-05 וזו של יום שני ה-02-05. ביום ראשון, ראינו המשך מכירות במניית פועלים ואי-סי-אל אבל זו הייתה בהחלט פעילות רגילה למדי כתגובה למה שראינו בוול-סטריט ביום שישי האחרון. ניתן אף לומר שהיא הייתה שלילית הרבה פחות ממה שיכול היינו לצפות. ביום שני, התמונה הייתה שונה: הלחץ על מניות הבנקים המשיך לכיוון השלילי במניות לאומי, פועלים, ודיסקונט, יחד עם הארביטרג" מול מניית טבע בארה"ב, אבל נציין את הביקוש העצום למניית עזריאלי קבוצה, ביום של ירידות כה חדות. ההבחנה של מה טוב ורע, בהקשר הכלכלי הישראלי, המשיך להיות מופגן כך בצורה ברורה, על ידי המקומיים: למרות שמניות הבנקים כנראה סובלות קצת יתר על המידה מהחשש לצמיחה מועטה יותר, תחום הנדל"ן ממשיך להיות בבת עינם של המקומיים. הבה נקווה שהשוק בארה"ב, וכאן, ימצאו בסיס חדש למגמות חיוביות במהרה. המון הצלחה לכולם!