התוכנית הכלכלית לשנת 2025 שפורסמה אתמול (ב') כוללת, בין היתר, תוכניות של משרד האוצר לבחינת הגופים המוסדיים המנהלים את נכסי הציבור. זאת על מנת לקדם את התחרות במשק הישראלי בשווקים והריאליים במשק, בשים לב לרמת נזילות המסחר בבורסה הישראלית. כפי שנכתב במסמך התוכנית הכלכלית.
הבטחת טובת הלקוחות של הגופים הפיננסיים
על מנת להבטיח את טובת הלקוחות של הגופים הפיננסים - קופות גמל, קרנות פנסיה, חברות ביטוח, וקרנות נאמנות, מוצע בתוכנית כי יוטל על שר האוצר להקים ועדה ציבורית לבחינת השפעת היקף הנכסים המנוהלים בידי הגופים, ואופן ניהולם על המשק הישראל.
מוצע כי בראש הוועדה יעמוד נציג ציבור ששר האוצר ימנה, בעל ידע וניסיון רלוונטי לעבודת הוועדה, בהתייעצות עם הממונה על שוק ההון, הביטוח וחיסכון. חברי הוועדה יהיו חברי המנהל הכללי במשרד האוצר או מי מטעמו, הממונה על רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, יושב ראש הרשות לניירות ערך, הממונה על התקציבים במשרד האוצר, הכלכלן הראשי, החשב הכללי, המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, נציג בנק ישראל שימנה נגיד בנק ישראל, ונוספים.
בחינת ההשפעות של היקף ניהול הנכסים ואופי ומידת המעורבות של הגופים המוסדיים כבעלי מניות לפי ההצעה, תבחן הוועדה את ההשפעות של היקף ניהול הנכסים בידי הגופים המוסדיים, לרבות ההתפתחות הצפויה שלהם, על רמת התחרות הכלל משקית בהווה ובעתיד, ותמליץ, במקרה הצורך, על צעדים מעשיים, לרבות תיקוני חקיקה נדרשים או הוראות אסדרה. בין היתר, ייבחנו הסוגיות הבאות:
השפעת היקף הנכסים של הגופים המוסדיים והעמיתים ופיזורם, לרבות החזקות משותפות או צולבות בנכסים, על רמת הסחירות בשוק ההון ורמת התחרות, בדגש על הכלכלה הריאלית.
אופי ומידת המעורבות של הגופים המוסדיים כבעלי מניות והשפעתה על רמת התחרות, ועל אפשרות קיומם של ניגודי עניינים.
השפעת תמהיל האחזקות הסחירות של הגופים המוסדיים והעמיתים, לרבות הדמיון באחזקות אלו בין הגופים המוסדיים, על הנזילות בשוק ההון המקומי ועל התנהלות החברות הציבוריות, בשים לב לגודלו של שוק ההון המקומי והחסמים לצמיחתו.
השוואה בין-לאומית לאופי ומידת הריכוזיות של גופים דומים בעולם, ביחס לשונות בין המודלים הקיימים בעולם, תוך השוואה למידת הסחירות וההחזקה בחברות ריאליות.
מוצע כי הוועדה תגיש את המלצותיה לשר האוצר בתוך 240 יום ממועד קבלת החלטה זו.
נתונים חשובים לגבי הגופים המוסדיים
הגופים המוסדיים הוא שם כולל לשורה של מוסדות פיננסים העוסקים בניהול כספי ביטוח וחיסכון באמצעות חברות ביטוח, קופות גמל, קרנות פנסיה וקרנות נאמנות. לפי דו"ח הצוות לבחינת פרק ד' לחוק הריכוזיות שפורסם בשנת 2022, בישראל פועלים כ- 49 גופים מוסדיים אשר מנהלים, נכון לשנת 2022 לפי דו"ח הממונה על רשות שוק ההון לביטוח ולחיסכון, כספי ציבור בסכום של כ-2.2 טריליון שקל, גידול של 263% ביחס לסך הנכסים המנוהלים בשנת 2010.
קיים גידול משמעותי בהיקף הנכסים המנוהלים בידי הגופים המוסדיים, בהשוואה להיקף הנכסים המנוהלים בשוק הישראלי ובפרט בהשוואה להיקף הנכסים המנוהל בידי כל גוף אחר. גידול זה צפוי להמשיך בעקביות גם בעתיד, זאת נוכח הגידול המתמיד בכוח העבודה לצד חובת החיסכון הפנסיוני.
נוכח האמור, ובהמשך להמלצת צוות המעקב לחוק הריכוזיות והצוות לבחינת החזקת גופים מוסדיים בחברות כרטיסי חיוב, מוצע להקים ועדה ציבורית לבחינת ההשפעות המשקיות של היקף ניהול הנכסים בידי הגופים המוסדיים.