דוח היציבות הפיננסית של בנק ישראל אופטימי לגבי ענף הביטוח

הדוח קובע כי גם החמרה במצב הכללי, בעיקר במלחמה ובאינפלציה, לא תביא להשפעה מהותית על יציבותן של חברות הביטוח

 

 

FacebookTwitter Whatsapp
דוח היציבות הפיננסית של בנק ישראל אופטימי לגבי ענף הביטוח / Image-by-ugzka-from-Pixabayדוח היציבות הפיננסית של בנק ישראל אופטימי לגבי ענף הביטוח / Image-by-ugzka-from-Pixabay

קרן מרדכי 11/11/2024

x

העליות בעקום הריבית השיקלית הצמודה ובמחירי הנכסים הפיננסיים בארץ ובעולם לתרום באופן חיובי ליציבותן של חברות הביטוח. למרות אי הוודאות המשמעותית בנוגע למשך המלחמה ולאופייה, האפשרויות להחמרה בחזיתות אחרות וההשלכות הכלכליות - לרבות האפשרות לערעור מחדש של היציבות בשווקים וללחצים אינפלציוניים עלולות אפשרויות אלה להביא לירידה ביחסי כושר הפירעון, אך לא תהיה להן להערכתנו השפעה מהותית על יציבותן של חברות הביטוח. כך עולה מדוח היציבות הפיננסית שפרסם היום בנק ישראל, לגבי המחצית הראשונה של 2024 (ינואר-יוני) בפרק העוסק בחברות הביטוח.

עודפי הון משמעותיים בשנת 2023

הדוח מציין, כי חברות הביטוח שמרו על איתנותן והציגו, נכון לסוף שנת 2023, יחסי כושר פירעון כלכלי גבוהים. בעוד שיחס כושר הפירעון של חברות הביטוח נפגע בשנת 2023 במידה מסוימת, הוא משקף עדיין איתנות ועודפי הון משמעותיים. הירידה ביחס כושר הפירעון נבעה בעיקר מהירידה של הניכוי בשל תקופת הפריסה, אשר חושבה מחדש בעקבות העלייה בעקום הריבית הצמודה לצורך חישוב יחס כושר פירעון כלכלי, יחד עם התכלות הניכוי לאורך זמן.

בסוף שנת 2023 הסתכם ההון הכלכלי המצרפי של חמש חברות הביטוח הגדולות בכ-69 מיליארד שקלים, וזאת לצד עם הון נדרש לכושר פירעון של כ-44 מיליארד שקלים, שהביא ליחס כושר הפירעון מצרפי של חמש חברות אלה ל-157% אחוזים.

 

 

על פי דוח בנק ישראל, מספר גורמים תרמו ליציבותן של חברות הביטוח: עלייה במחירי הנכסים הפיננסיים, גיוסי ההון שלהן, וכן צמצום תביעות הרכב בשל ירידה בנסועה ובהיקפי הגניבות בעקבות המלחמה. מנגד השפיעו האינפלציה, הירידות בשווי נדל"ן בחו"ל, העלייה בתביעות של ריסק עקב מוות של אזרחים או משרתים בכוחות הביטחון, הגידול בתביעות סיעוד והוצאות רפואיות, וכן חלוקת הדיווידנדים. כל אלה השפיעו על יחס כושר הפירעון ומיתנו את ההשפעות החיוביות שצוינו לעיל, כפי שמצוין בדוח.