הישראלים במצוקה ? שיא בהיקף ההלוואות שנלקחו מקרנות הפנסיה

פנסיה - גמל: מה מניע את צמיחת ההלוואות מקרנות הפנסיה? ומה קרה להלוואות מקופות הגמל ?

 

 

FacebookTwitter Whatsapp
Image by master1305 on FreepikImage by master1305 on Freepik

אלי אופיר 12/03/2024

שיא בהיקף ההלוואות שנלקח בקרנות הפנסיה. מבדיקת פאנדר עולה כי היקף ההלוואות הניתן בקרנות הפנסיה חצה את גבול ה-2.3 מיליארד שקל נכון לינואר 2024 לאחר שרק בתחילת 2023 עמד היקף ההלוואות על -1.75 מיליארד שקל. כלומר בתוך 13 חודשים בלבד חילקו קרנות הפנסיה השונות הלוואות בהיקף של 550 מיליון שקל.

העלייה בהלוואות נעשית בעיקר בחברה שמנהלת את הקרן הפנסיה הגדולה בישראל – מנורה מבטחים. מנורה חילקה נכון לינואר הלוואות בהיקף של 860 מיליון שקל. אחריה נמצאת מגדל חילקה הלוואות בהיקף של 600 מיליון שקל. הראל חילקה 350 מיליון שקל בהלוואות וכלל 268 מיליון שקל. מעניין לציין כי הפניקס, בעלת אחת מקרנות הפנסיה הצומחות עם היקף נכסים של 90.5 מיליארד שקל (הקרן החמישית בגודלה מבחינת היקף נכסים) היא גם הקרן עם סך ההלוואות הצומח ביותר – 166 מיליון שקל.

בתי ההשקעות שמנהלים קרנות פנסיה לא מחלקים הלוואות בהיקפים גדולים. מיטב חילקה הלוואות בהיקף של כ-80 מיליון שקל ואלטשולר שחם לא מחלקת הלוואות. גם מור ואינפיניטי, קרנות הפנסיה החדשות שהושקו ב-2021 לא הלוו עדיין בהיקפים משמעותיים. אלטשולר שחם לא מחלקת הלוואות באופן גורף.

מה מניע את צמיחת ההלוואות? הסיבה הראשונה והעיקרית היא הירידה בהיקפי ההלוואות של קופות הגמל. בשנתיים האחרונות באופן ברור חלה ירידה בהלוואות הנלקחות בקרנות ההשתלמות מאחר שהלוואות אלו בעלות מח"מ קצר וצמודות לפריים על כן עליית הריבית במשק הישראלי הפכה את ההלוואות הללו ליקרות ולא משתלמות. היום היקף ההלוואות הממוצע של קרנות ההשתלמות עומד על קצת יותר מ-4%, הנמוך מזה ארבע שנים. על כן, סביר להניח שהעמיתים בקרנות הפנסיה שתהו אם לקחת הלוואה בקרן השתלמות מעדיפים היום לפנות למנהלי הפנסיה ולהלוות לטווח ארוך יותר ובריבית נמוכה יותר.

בנוסף החודשים האחרונים מאופיינים מן הסתם בירידה באיכות החיים הכלכלית של החוסכים לפנסיה על רקע פריצת המלחמה. על כן אם אפשר לקבל אשראי באחד מהאפיקים הקבועים והארוכים ביותר שיש בשוק החיסכון – אז לוקחים הלוואה.

קרנות הפנסיה החדשות, שמנהלות כאמור כמעט 770 מיליארד שקל מנוהלות על ידי חמש חברות הביטוח הגדולות. מנורה מבטחים מנהלת את הקרן החדשה הגדולה בישראל עם נכסים מנוהלים של 222 מיליארד שקל; הראל ביטוח עם נכסים של 134 מיליארד שקל; כלל ביטוח ומגדל ביטוח מנהלות קרנות פנסיה של 120 מיליארד שקל ושל 119 מיליארד שקל בהתאמה; בית ההשקעות, מיטב ואלטשולר שחם, מנהלים קרנות פנסיה קטנות יותר בהיקפים של 39 מיליארד שקל ושל 27 מיליארד שקל בהתאמה.